Ο σπασίκλας των Αρχαίων .

  

Ο σπασίκλας των Αρχαίων 

 Θέλοντας να πάρουν   τα παιδιά της έκτης  τάξης μια γεύση από τον  μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας  και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, επέλεξα να μελετήσουμε το βιβλίο <<  Ο σπασίκλας των Αρχαίων >>   της Ελένης Ρένεση , με εικονογράφηση Ράνιας Ηλιάδου.  Μια φανταστική ιστορία που προετοιμάζει τα παιδιά του δημοτικού για το μάθημα των  αρχαίων ελληνικών του γυμνασίου και τους μαθαίνει με παιγνιώδη τρόπο αρχαίες φράσεις και γνωμικά που χρησιμοποιούμε στον λόγο μας μέχρι και σήμερα .

Ακολουθήσαμε τη συνηθισμένη μας πορεία, με αφήγηση και συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου. Στη συνέχεια μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας. 

Παρομοιάσαμε τη βιβλιοθήκη μας με αρχαία αίθουσα διδασκαλίας και με  ανάλογη ενδυμασία αρχίσαμε τις δραστηριότητές μας .

                                            

Φτιάξαμε πινάκια και με γραφίδα χαράξαμε αρχαίες φράσεις με την μετάφρασή τους, παίξαμε επιτραπέζια ομαδικά παιχνίδια βασισμένα στο βιβλίο και στην αρχαία Ελλάδα, λύσαμε σταυρόλεξα και  κατασκευάσαμε προσωπίδες αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας.    










Κρείττον οψιμαθή είναι ή αμαθή.
Καλύτερα να έχεις μάθει πρόσφατα παρά να μην έχεις μάθει καθόλου.

Σωκράτης
Φιλόσοφος  (469-399 π.Χ.)

(εξηγώντας γιατί μάθαινε κιθάρα λίγο πριν πεθάνει)