Παίζουμε " Χώρες ";

Παίζουμε «Χώρες» ;

Στο Βιβλιομελίσσι μας, με τη Β΄ τάξη, εδώ και δύο εβδομάδες ασχοληθήκαμε με το προσφυγικό και τη γνωριμία μας με διαφορετικές χώρες και μέρη του κόσμου.  Σ΄ αυτή την προσπάθειά μας, μας βοήθησε πολύ το υπέροχο βιβλίο «Παίζουμε Χώρες;», της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου, με εικονογράφηση της Γεωργίας Στύλου. 

Αρχικά συζητήσαμε το περιεχόμενο του κι έπειτα  κάναμε κάποιες δράσεις, μη παραλείποντας φυσικά το διασκεδαστικό παιχνίδι που παρουσιάζει το βιβλίο.

Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες ζωγραφίσαμε τη δικιά μας χώρα, εμπνευσμένοι από το βιβλίο της γλώσσας μας, ενότητα 8 ,που μιλάει για τη «Χωχαρούπα»  , τη Χώρα των Χαρούμενων Παιδιών, της Ισότητας και της Αγάπης. 

Στη χώρα αυτή, οι άνθρωποι δε μιλούν με λόγια απλά αλλά επικοινωνούν με ποιήματα.  Έτσι το κάθε παιδί έγραψε πάνω στην ομαδική ζωγραφιά μια στροφή από το ποίημά  που είχε γράψει. 

 

Στη συνέχεια μέσα από το κρυπτόλεξο γνωρίσαμε αρκετές χώρες, τις οποίες βρήκαμε και στην υδρόγειο σφαίρα. Για την καλύτερη κατανόηση του βιβλίου παίξαμε το παιχνίδι «Ποιος ξέρει καλύτερα το βιβλίο ». Αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά!

Τέλος, το κάθε παιδί έφτιαξε την ταυτότητα μίας χώρας κάνοντας μια μικρή έρευνα γι' αυτή. Για να ολοκληρώσουμε τη δράση μας είχαμε τη χαρά  να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά με την κ. Χρυσάνθη ,όπου με πολλή υπομονή και διάθεση απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά, λύνοντας μας πολλές απορίες και δίνοντας μας χρήσιμες συμβουλές. Την ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε στο μέλλον να τη συναντήσουμε από κοντά συζητώντας  και  για  τα άλλα  της βιβλία.

Το βιβλίο αυτό το αγαπήσαμε πραγματικά με τα παιδιά, γιατί με ένα απλό και άμεσο τρόπο περνάει το μήνυμα της ισότητας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας.